Bekijk profielpagina

Waarom vinden we naaktfoto’s van BV’s die online belanden plots wel oké?

Tandem Tech
Waarom vinden we naaktfoto’s van BV’s die online belanden plots wel oké?
Door Lucas van Tandem Tech • Editie #204 • Bekijk online

Photo by Maru Lombardo on Unsplash
Photo by Maru Lombardo on Unsplash
Ik word er ongemakkelijk van. Sinds kort wordt er terecht hard ingezet op het bespreekbaar maken van je seksualiteit en alles wat daarbij hoort. Sexting is daar een onderdeel van. Enkele maanden geleden juichten we nog toen Telenet een applicatie lanceerde om ‘veilig’ naaktfoto’s door te sturen naar je geliefde. Echt veilig was het niet (dat is een ander verhaal) maar het onderwerp werd terug in de markt gezet om het bespreekbaar te maken. Ook het lekken van naaktfoto’s werd gezien als ‘not done’. De gevolgen zijn psychologisch erg hard en vaak gaat het gepaard met jarenlange pesterijen en een stigma. Ik dacht dat we het erover eens waren dat we zo iets niemand toewensen. Was ik even mis. 
Eind vorige week verschenen er naaktfoto’s van enkele A-klasse BV’s op het internet. Waar we enkele maanden terecht nog op de barricade stonden om cyberpesten omwille van naaktfoto’s te veroordelen, lijkt die barricade vandaag maar een kleine drempel. Iemand die wekelijks op je televisiescherm te zien is, moet duidelijk rekening houden met andere regels.
Laat ik de psychologische aspecten van het lekken van je naakfoto’s, of deze nu van een bekende Vlaming of van een vijftienjarige komen, even buiten beschouwing laten. Het feit dat de beelden circuleren op sociale media en in groepsgesprekken is strafbaar. Je ontneemt iemand het recht op privacy, ook als je ze lustig mee verspreidt. Aan ‘victimblaming’ doen, verandert niets aan het feit dat je een strafbaar feit begaat. Iemand kiest zelf of hij/zij naaktfoto’s van zichzelf wil maken. Die persoon kiest er niet voor om die beelden op internet te zien belanden. Het argument dat die persoon de foto’s dan maar niet moet maken, is nonsens. Deel de beelden niet, want je verwoest levens. Of het nu gaat om een bekend persoon of een onbekende tiener, de schade blijft even erg. 
Afgelopen week op Tandem Tech:
Dit al gelezen ?
Vond je deze editie leuk?
Lucas van Tandem Tech

Een nieuwsbrief over technologie en (sociale) media door Lucas, hoofdredacteur van tandemtech.be. Op zoek naar duiding over het laatste technologie- en (sociale) medianieuws? Dan zit je hier goed.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lucas van Tandem Tech met Revue.