Bekijk profielpagina

Vertrouwen in Belgische corona-app nu al geschaad

Tandem Tech
Vertrouwen in Belgische corona-app nu al geschaad
Door Lucas van Tandem Tech • Editie #200 • Bekijk online
Hoi lezer, ik neem de nieuwsbrief deze keer over van Lucas. Hij had het te druk met een puik project, dat losstaat van Tandem Tech. Dat gezegd zijnde, laat me het hebben over de corona contactopsporingsapp.

Verregaande transparantie had ons kopzorgen kunnen besparen
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Vorige week werd, na maandenlang zwartepieten tussen de federale en regionale overheden, duidelijk wie de corona-app zal bouwen die in heel België zal worden gebruikt. Die app moet het mogelijk maken om je te waarschuwen dat je in contact kwam met een besmette persoon die je misschien niet kende. Jonas tekende in april al op dat het van groot belang is dat zo'n app door minstens de helft van de Belgen wordt geïnstalleerd en dat daar toen al aan getwijfeld werd. De overheden moeten er dus voor zorgen dat zo veel mogelijk mensen vertrouwen hebben in het nut en de correcte werking van de corona-app. Op dat vlak is het deze week al fout gelopen.
Een samenwerkingsverband rond het kleine en relatief onbekende Brusselse bedrijf Devside kreeg de overheidsopdracht te pakken. Samen met de ULB, VUB, het Mechelse technologiebedrijf Ixor, marketingbedrijf Efluenz en cybersecuritybedrijf NVISO zullen ze op zeven weken tijd de Duitse corona-app aanpassen voor de Belgische context. Toen De Tijd naar buiten kwam met het nieuws dat Devside de app zal bouwen, werden daar meteen vraagtekens bij geplaatst. Onder andere de gecopy-pastete website en het feit dat bedrijf al bij al weinig omzet draait, zorgde voor twijfels bij mensen die technologie nauwgezet volgen.
Dat is een slecht begin van potentieel de belangrijkste applicatie die de Belgische overheid in jaren zal uitrollen. Want net die mensen geïnteresseerd in technologie kunnen wel eens cruciaal zijn in de Belg overtuigen de app te installeren. Dat is geen egotripperij, maar een veelvuldig gebruikte strategie van bedrijven als OnePlus. Ook Google is van plan in eerste instantie early adopters te overtuigen een Chromebook te kopen, vertelde Alex Grotz (verantwoordelijk voor Chrome OS Lead in de Benelux) me tijdens een briefing over de “lancering” van Chromebooks in België begin deze maand. Deze early adopters zijn de mensen die op de barricades zouden kunnen springen om hun omgeving te overtuigen de app te installeren van zodra die beschikbaar is.
Dat vertrouwen herstellen lijkt bovendien geen prioriteit. Oprichter van Devside Jean-Paul de Ville de Goyet is gedurende de hele heisa door geen enkele journalist te pakken gekregen. “Devside werkt in the dark”, aldus een medewerker van het bedrijf. Terwijl onze Noorderburen na een gefaalde selectieprocedure besloten om het hele proces zo open mogelijk aan te pakken, moeten we nu hopen dat over enkele maanden de oorsponkelijk Duitse app degelijk vertaald is de landstalen en het Engels, eventueel aangepast aan de Belgische context en correct communiceert met de Belgische contacttraceerdatabanken. Ook moeten problemen met talrijke Android-smartphones van de baan worden geveegd.
Een corona-app die door een voldoende groot deel van de Belgische bevolking wordt gebruikt, kan een aanvulling zijn voor “klassieke” contactopsporing. Het zal corona de wereld niet uit helpen, maar alle beetjes helpen. Dat de start van de bouw zo rommelig verloopt, na het politiek gebakkelei over welk niveau bevoegd is, schaadt echter het cruciale vertrouwen. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het allemaal transparanter en meer doordacht had kunnen verlopen, maar het is niet de eerste keer dat die gedachte me overvalt sinds de uitbraak van de coronacrisis.
Afgelopen week op Tandem Tech:
Sony XH95 review: prachtige tv voor een prijsje (leestijd: 5 minuten)
Dit al gelezen?
Post scriptum
De oplettende lezer zal hebben opgemerkt dat dit al de 200ste editie van de Tandem Tech-nieuwsbrief is. Wat begon als een project van Lucas en ik werd na een tijd een nieuwsbrief van Lucas alleen. Ik wil hem bedanken voor het uitstekende werk en wij beiden willen jou bedanken voor de trouw. Dat er nog 200 nieuwsbrieven mogen volgen!
Vond je deze editie leuk?
Lucas van Tandem Tech

Een nieuwsbrief over technologie en (sociale) media door Lucas, hoofdredacteur van tandemtech.be. Op zoek naar duiding over het laatste technologie- en (sociale) medianieuws? Dan zit je hier goed.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lucas van Tandem Tech met Revue.