Bekijk profielpagina

Tweet toch maar niet? 👶🐦👩‍💻

Goedemorgen, hier zijn we weer! Afgelopen week was heel bewogen. Bart De Pauw wordt beschuldigd van g
Tandem Tech
Tweet toch maar niet? 👶🐦👩‍💻
Door Lucas van Tandem Tech • Editie #77 • Bekijk online
Goedemorgen, hier zijn we weer! Afgelopen week was heel bewogen. Bart De Pauw wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, YouTube is een verschrikkelijke plek voor jonge kinderen, Twitter zit weeral eens met een identiteitscrisis en de online media in Vlaanderen bijten van zich af. We zullen er maar eens invliegen zeker? Veel leesplezier!

Is het een goed idee om kinderen op YouTube te laten?
Het antwoord is minder eenduidig dan je zou denken (leestijd: 11 minuten)
Twitter is een beerput
kijktijd: 8 minuten
kijktijd: 8 minuten
En het platform weet niet hoe het uit te mesten
De afgelopen dagen werd nog maar eens pijnlijk duidelijk wat voor een beerput aan meningen Twitter kan zijn. Het verhaal over grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw beroerde zowat iedereen op het platform. Twee kampen, degenen die De Pauw steunen en degenen die hem veroordelen, kwamen recht tegenover elkaar te staan zonder plaats voor nuance. Dit voorbeeld kadert in een groter probleem voor Twitter, namelijk dat het sociale medium eigenlijk in een identiteitscrisis zit.
Twitter werd opgericht als ‘neutraal platform waar elke mening welkom is en waar zo weinig mogelijk aan moderatie wordt gedaan’. Een mooi en nobel experiment, maar eentje dat volledig gefaald is. Twitter is een broedplek geworden voor trolls, neonazi’s en erg scherpe meningen die de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Het voorbeeld van De Pauw is geen voorbeeld van extreem rechts tegen extreem links, maar het is wel een perfecte illustratie van hoe snel er groepen ontstaan op Twitter en hoe weinig daglicht de ene groep de andere gunt. Een perfecte plek waar trolls en mensen met minder goede bedoelingen zich thuis voelen.
Het sociale medium met de blauwe vogel zit met een probleem, want het kan zijn initiële rol niet meer opnemen. Doodsbedreigingen en racistische uitspraken zijn schering en inslag geworden en Twitter moet nu kiezen: wil het een neutraal platform blijven waardoor haatspraak kan blijven toenemen? Of wil het de rol van moderator opnemen om van Twitter een veilige plek te maken? Zelfs de CEO van Twitter weet geen antwoord op die vraag.
Pinterest en Etsy zijn succesvolle techbedrijven...
die te vaak over het hoofd worden gezien (leestijd: 5 minuten)
Journalistiek in Vlaanderen verdient steun
Maar klassieke media verdienen net iets meer steun dan online media blijkbaar (leestijd: 4 minuten)
Afgelopen week op Tandem Tech:
Google Pixel 2 review
YouTube is de verjongingskuur van tv
Hier is de GIF van de week!
Technologie is toch prachtig, hè?
Technologie is toch prachtig, hè?
En zo komen we weer aan het einde van deze nieuwsbrief. Je weet het ondertussen al: deel, reageer, like, abonneer, applaudiseer, volg, adoreer en praat over deze nieuwsbrief tot iedereen die ook maar een beetje Nederlands kan er vanaf weet. Dag, bedankt en tot volgende week.
Hoe vond je deze editie?
Lucas van Tandem Tech

Een nieuwsbrief over technologie en (sociale) media door Lucas, hoofdredacteur van tandemtech.be. Op zoek naar duiding over het laatste technologie- en (sociale) medianieuws? Dan zit je hier goed.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lucas van Tandem Tech met Revue.