Bekijk profielpagina

Tijd om terug te blikken (en vooruit te kijken)

2018 was een erg woelig maar interessant jaar voor iedereen die ook maar een beetje bezig was met tec
Tandem Tech
Tijd om terug te blikken (en vooruit te kijken)
Door Lucas van Tandem Tech • Editie #130 • Bekijk online
2018 was een erg woelig maar interessant jaar voor iedereen die ook maar een beetje bezig was met technologie. Het ene dataschandaal na het andere kwam aan het licht, niets of niemand is veilig voor hacking en onze privacy wordt beetje bij beetje verder afgenomen. Niets om gelukkig van te worden eigenlijk. 2018 telde ook 44 nieuwsbrieven van Tandem Tech, dus voor nummer 45 is het tijd om even terug te blikken en wat voorspellingen voor 2019 te doen.

De kroketten waren nog niet deftig verteerd of er was al paniek in technologieland. Niet één, maar twee veiligheidslekken zorgden er voor dat zowat alle computers en servers vatbaar waren voor hackers. Meltdown en Spectre waren een voorbode van wat 2018 zou brengen: veiligheidslekken bij zowat alle grote spelers.
Rond dezelfde periode zat Huawei met de handen in het haar. Het Chinese bedrijf wilde op CES groots aankondigen dat de Mate 10-series naar de Verenigde Staten zou komen maar daar stak Donald Trump een stokje voor. Onder het mom van ‘national security’ wordt het bedrijf geweerd uit het land van Uncle Sam. Het was een serieuse tegenslag die resulteerde in een emotionele uitbarsting van CEO Richard Yu op het podium van CES. Toch bleef Huawei niet bij de pakken zitten. Het bracht in 2018 twee nieuwe flagships op de markt, de P20 Pro en de Mate 20 Pro, en door die laatste ben ik er van overtuigd dat Huawei een strategie heeft die echt wel kans heeft op slagen.
By Anthony Quintano from Honolulu, HI, United States
By Anthony Quintano from Honolulu, HI, United States
Wie zich 2018 zal herinneren als een slecht jaar is ongetwijfeld Mark Zuckerberg. Zijn sociaal netwerk Facebook kwam in maart in het oog van de storm terecht toen bleek dat Cambridge Analytica, een marketingbedrijf ingehuurd door het campagneteam van Donald Trump, op dubieuze wijze de gegevens van vijftig miljoen Amerikanen had verzameld om aan de hand van erg gerichte advertenties op Facebook Donald Trump in het Witte Huis te krijgen. De storm is eigenlijk nooit echt gaan liggen. Elke week kwam er wel iets nieuws aan het licht en recent nog is gebleken dat bedrijven zoals Spotify en Netflix gewoon je privéberichten op Facebook Messenger kunnen meelezen. Voor wie de tel is kwijtgeraakt: volgens Wired zijn het er momenteel 21.
Wat dichter bij huis was het ook niet allemaal rozegeur en maneschijn. Europa introduceerde GDPR, een nieuwe wet die er voor moet zorgen dat je meer controle hebt over wat er met je data gebeurt. Gevolg? Bedrijven die in een kramp schoten om de deadline toch maar te halen en gebruikers die veel te vaak terug hun voorkeuren moeten aanduiden (ja ik kijk naar jou VRT). Het idee achter GDPR, namelijk meer controle over wat je deelt met derden, is goed, al kon de uitwerking iets beter.
Toen België nog een regering had, veranderden er ingrijpende zaken die onze vrijheden beetje bij beetje aan het inperken zijn. Eerst was er het gegeven van 3000 nieuwe ANPR camera’s die ons doen en laten op de weg registreren en opslaan. Wat echter nog veel ingrijpender zal zijn, is het feit dat onze vingerafdruk in de toekomst zal opgeslagen worden op onze identiteitskaart. Je mag dan nog niets te verbergen hebben, toch geeft dat onze overheid niet het recht om ons overal te willen volgen.
Wat gaat 2019 brengen? Dat is erg moeilijk te zeggen maar ik wil toch een poging doen.
  • Instagram en WhatsApp gaan met vergelijkbare schandalen te maken krijgen die moederbedrijf Facebook in 2018 al moest ondergaan.
  • Door alle schandalen rond sociale media gaan beleidsmaker op Europees niveau werken aan een strikter kader over wat deze bedrijven mogen doen met data van Europese burgers.
  • De verkiezingen van mei 2019 gaan naast migratie over veiligheid gaan, en die veiligheid gaat er voor zorgen dat we nog meer privacy moeten opgeven.
  • Tumblr gaat de boeken toe doen, zeker nu ze alle NSFW content hebben verwijderd van het platform.
  • En Twitter? Die gaan blijven doen wat ze nu doen en niemand kan het echt deftig uitleggen.
Afgelopen week op Tandem Tech:
Tandem Tech Holiday Gift Guide 2018 (leestijd: 4 minuten)
Zo, de laatste nieuwsbrief van 2018 is klaar. Geniet nog van de feesten en dan ben ik er in 2019 weer. Wil je iets veranderd zien aan de nieuwsbrief in 2019, laat het me weten. Ik loop met wat ideetjes rond, maar het zou leuk zijn om te weten wat jullie willen zien gebeuren met de nieuwsbrief.
Tot de volgende!
Lucas.
Hoe vond je deze editie?
Lucas van Tandem Tech

Een nieuwsbrief over technologie en (sociale) media door Lucas, hoofdredacteur van tandemtech.be. Op zoek naar duiding over het laatste technologie- en (sociale) medianieuws? Dan zit je hier goed.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lucas van Tandem Tech met Revue.