Bekijk profielpagina

Tegengestelden trekken aan, maar toch niet helemaal

Tandem Tech
Tegengestelden trekken aan, maar toch niet helemaal
Door Lucas van Tandem Tech • Editie #175 • Bekijk online

Vorige week was ik op Media Fast Forward (MFF), het jaarlijkse event van de openbare omroep waarop de Vlaamse media vooruitkijkt naar de toekomst. Het thema dit jaar was ‘opposites attract’. Eén van de eerste sprekers was onze kersverse Vlaamse minister van Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle (CD&V). Tegengestelden trekken elkaar aan zegt Media Fast Forward, maar de speech van de minister toont vooral dat de kloof tussen journalistiek en politiek er de komende jaren niet minder diep door zal worden.
“Media Fast Forward is eigenlijk een verkeerd gekozen naam”, begon de minister zijn betoog. Ultra Media Fast Forward was beter geweest volgens hem. De reden? De media verandert aan een sneltempo. Een leuke inhaker, jammer dat de rest van zijn toespraak vreselijk nietszeggend was. De Vlaamse media evolueert inderdaad erg snel. Vertrouwen is soms ver te zoeken, bedrijven fuseren met mediaconcentratie tot gevolg en er zijn altijd die drommelse Facebook en Google. “We zitten op een kantelpunt”, volgens Dalle. De komende jaren zijn volgens hem bepalend over hoe we de komende tien jaar omgaan met media en de feiten die ze aan het licht brengen. Waarom ontbrak zijn speech dan aan ambitie en doet het beleid net het omgekeerde veronderstellen? 
Dat het woord 'Vlaamse Netflix’ zou vallen was te verwachten. De toekomst is “radicaal digitaal” volgens Dalle. Niemand die daarover twijfelt. Fijn dat ook de politiek dat lijkt te beseffen, maar die trend werd jaren geleden al ingezet. De minister riep de sector op om met innovatieve ideeën te komen. In dezelfde adem zei hij daar wel bij dat hij samen met zijn collega Hilde Crevits, onder andere bevoegd voor innovatie, wil kijken voor investeringen in die ideeën. De reden daarvoor is simpel: de regering Jambon I legde heel wat fondsen voor journalistiek (deels) droog en dus moet de minister op zoek naar een ander geldpotje. Net zoals bij cultuur werd er bespaard op investeringen in de journalistiek. Het is roeien met de riemen die de minister heeft. Het is wel de regering waar Dalle van uitmaakt die die riemen serieus korter maakte. 
Het is in de redenering van de minister dat het probleem ligt. Ik ben de eerste om toe te geven dat journalistiek moet blijven evolueren en innoveren, maar dat is de uitdaging momenteel niet. Wel in het vertrouwen van de mediagebruiker (online) te verbeteren. Uit cijfers van Statistiek Vlaanderen blijkt dat maar een vijfde van de online mediagebruikers vertrouwen heeft in de berichtgeving. Eén van de manieren om dat vertrouwen terug te winnen is om projecten te ondersteunen die specifiek gericht zijn op dat vertrouwen. Het Vlaams Journalistiek Fonds hielp daarbij en het is net dat fonds dat drooggelegd werd bij de aanstelling van Dalle. Een speech mag lovende woorden hebben over het werk dat journalisten doen. Hij mag ook zeggen dat het niet kan dat journalisten van Apache geschaduwd worden door privédetectives die ingehuurd werden door een privaat bedrijf. Een duidelijk signaal en het leek op een toenaderingspoging. Enkel jammer dat het vooropgestelde beleid iets anders toont. Opposites attract, maar van aantrekkingskracht lijkt er momenteel niet echt sprake.
Afgelopen week op Tandem Tech:
Huawei Watch GT 2 review: niet smart, wel sportief (leestijd: 5 minuten)
Motorola One Macro review: goed bedachte gimmick (leestijd: 3 minuten)
Interessante verhalen voor je:
Hoe vond je deze editie?
Lucas van Tandem Tech

Een nieuwsbrief over technologie en (sociale) media door Lucas, hoofdredacteur van tandemtech.be. Op zoek naar duiding over het laatste technologie- en (sociale) medianieuws? Dan zit je hier goed.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lucas van Tandem Tech met Revue.