Bekijk profielpagina

Ook podcasts zijn een vorm van betalende journalistiek

Goedemorgen! Ik ben helemaal terug, klaar om je elke maandag weer een nieuwsbrief te bezorgen. Deze w
Tandem Tech
Ook podcasts zijn een vorm van betalende journalistiek
Door Lucas van Tandem Tech • Editie #138 • Bekijk online
Goedemorgen! Ik ben helemaal terug, klaar om je elke maandag weer een nieuwsbrief te bezorgen. Deze week is het een ietwat atypische nieuwsbrief, omdat hij niet echt vertrekt vanuit een artikel dat ik online las. Verandering van spijs doet eten zeker?

Afgelopen week lanceerde De Standaard dSAudio het volledige podcastaanbod van de krant. Als één van de weinige mediamerken in Vlaanderen zet het zo overtuigend in op audioverhalen. Mijn enthousiasme is groot. Podcasts zijn in Vlaanderen nog steeds een niche waar voor mediamerken erg veel potentieel ligt. De logische vraag die De Standaard zich moet gesteld hebben is: “Hoe kunnen we hier geld aan verdienen?”. Het antwoord? De podcasts beschikbaar maken via de digitale krant en dus achter een paywall. Niet iedereen is het daarmee eens. Roel Van Gils vindt dat podcasts een gratis product zouden moeten zijn, omdat ze zo bedoeld zijn:
Roel Van Gils
@Ljosmyndun @SweetCharlie @simonwuyts @destandaard Ik ben een betalend abonnee. Ik vind daarnaast dat podcasts gratis moeten zijn (dat zijn ze eigenlijk ‘by design’). Op zich denk ik dat @destandaard hier wel een goeie middenweg kiest, maar dan hoop ik wel dat de integratie van ‘long form audio’ in de app verbeterd wordt.
3:21 PM - 12 Mar 2019
Ik heb het moeilijk met bovenstaande redenering. De grootste fout die de Vlaamse media nu kunnen maken is dezelfde weg bewandelen die ze een kleine twintig jaar geleden voor het eerst namen. Toen de Vlaamse kranten hun websites lanceerden, werd zo goed als al het nieuws gratis aangeboden. Kosten werden gedekt door adverteerders, maar toen die met de komst van Google en Facebook vertrokken, was (en is) het paniek in medialand. Mediagebruikers zijn het gewoon om hun nieuws gratis online te lezen, en nu pas beginnen kranten erin te slagen om die gewoonte af te leren. Laat ze nu niet diezelfde fout maken met audiojournalistiek.
Anderzijds valt er wel wat te zeggen over hoe De Standaard het aangepakt heeft. Zoals ik al zei, zijn podcasts nog steeds een niche in Vlaanderen. Door ze achter een betaalmuur te plaatsen, ga je sowieso minder mensen bereiken. De Standaard wil dit opvangen door enkel de podcasts Uitgelegd en Bits&Atomen openbaar aan te bieden, met een dag vertraging wel. Ik denk dat het aanbod van De Standaard zich hier niet toe leent. Elke podcast gaat in op één onderwerp waardoor je dus al snel uit de boot kan vallen als Uitgelegd en Bits&Atomen je niet meteen interesseren.
Het lijkt me interessanter om alle podcasts gratis aan te bieden met vertraging om zo mensen te doen wennen aan audioverhalen. Of misschien is een soort ‘best of’ van de afgelopen week al wel genoeg om mensen warm te maken. De discussie rond hoe podcasts moeten worden aangeboden, zal nog wel enkele keren woeden, maar als we één ding kunnen leren uit de geschiedenis van kranten op het internet, dan is het wel dat gratis altijd gevaarlijk is.
Deze stukken gelezen op Tandem Tech?
Ook op de rest van het internet viel er weer heel wat te lezen:
Nu ik het hier toch over podcasts heb gehad: welke podcast beluister jij elke week? Laat het me weten en dan deel ik er hier wat volgende week. Sharing is caring, toch?
Tot volgende week!
Lucas.
Hoe vond je deze editie?
Lucas van Tandem Tech

Een nieuwsbrief over technologie en (sociale) media door Lucas, hoofdredacteur van tandemtech.be. Op zoek naar duiding over het laatste technologie- en (sociale) medianieuws? Dan zit je hier goed.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lucas van Tandem Tech met Revue.