Bekijk profielpagina

Omgaan met de overvloed aan informatie over het coronavirus

Goedemorgen. De kans is groot dat je vanaf vandaag thuis aan het werk bent. Ik ook, en het is erg raa
Tandem Tech
Omgaan met de overvloed aan informatie over het coronavirus
Door Lucas van Tandem Tech • Editie #184 • Bekijk online
Goedemorgen. De kans is groot dat je vanaf vandaag thuis aan het werk bent. Ik ook, en het is erg raar. COVID-19 heeft een erg grote impact op de maatschappij en hoe we de komende weken ons leven zullen ‘leven’. Ook mijn smartphonegebruik is de afgelopen weken drastisch veranderd. Tijd om even mee te geven hoe jij daarmee misschien kan omgaan in tijden van erg, erg veel informatie. Misschien heb je er wel iets aan.

Photo by Nicholas Santoianni on Unsplash
Photo by Nicholas Santoianni on Unsplash
Mijn smartphone staat de afgelopen twee weken niet stil. De ene na de andere notificatie volgen elkaar in sneltempo op. Ik kan het op mijn job steken dat ik zoveel notificaties van nieuwswebsites krijg, maar na veertien dagen slaat de vermoeidheid wel toe. Elk medium wil zijn publiek, terecht, zo goed en zo snel als mogelijk informeren. Dat ik hierdoor vaak dezelfde info in veelvoud krijg, is daar wel een gevolg van.
De rol van de pers is niet te onderschatten in tijden als deze. Mensen snakken naar informatie over de laatste stand van zaken en wat we nu net kunnen doen tegen het nieuwe coronavirus. Die drang naar informatie heeft ook een keerzijde. Mensen worden gebombardeerd met info. Door de bomen is het bos soms niet meer te zien. Het is niet echt een optie om je volledig af te sluiten van informatie, hoewel dat perfect begrijpbaar is. Omdat het allemaal belangrijk is, kan je wel selectiever zijn. Na veertien dagen heb ik beslist om nog maar één nieuwsapp toegang te geven tot mijn ontgrendelscherm. Niet dat ik al de rest verwijderd heb, maar ze moeten genoegen nemen met een stille melding in mijn notificatiescherm. Zo krijg ik de notificaties wel binnen, maar moet ik er bewust naar op zoek gaan. Meer rust in mijn hoofd.
Ik schreef afgelopen zomer een reeks over ‘digital minimalism’ zodat je structuur kan krijgen in je digitale leven. In de informatieovervloed die COVID-19 met zich mee brengt, heb ik even geherevalueerd hoe ik mijn smartphone en laptop elke dag gebruik. Ik gebruikte beide namelijk 25% meer dan voordat het coronanieuws zo overvloedig aanwezig was. In totaal goed voor bijna zeven uur aan schermtijd per dag. Wat me enorm heeft geholpen, is een lijst op Twitter aan te leggen met tien accounts. Tien accounts die ik raadpleeg om mee te zijn. Waarom tien? Tien is niet weinig, maar ook niet veel. Ik vermijd zo om eindeloos te scrollen, maar toch genoeg recente info te krijgen.
Afgelopen week op Tandem Tech:
Dit al gelezen?
Hoe vond je deze editie?
Lucas van Tandem Tech

Een nieuwsbrief over technologie en (sociale) media door Lucas, hoofdredacteur van tandemtech.be. Op zoek naar duiding over het laatste technologie- en (sociale) medianieuws? Dan zit je hier goed.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lucas van Tandem Tech met Revue.