Bekijk profielpagina

Kiezen in online videoland is verliezen

Goedemorgen! Meteen even met de deur in huis vallen: Tandem Tech is niet naar IFA geweest. Waarom? We
Tandem Tech
Kiezen in online videoland is verliezen
Door Lucas van Tandem Tech • Editie #116 • Bekijk online
Goedemorgen! Meteen even met de deur in huis vallen: Tandem Tech is niet naar IFA geweest. Waarom? We vonden het vorig jaar niet interessant genoeg om er naar Berlijn voor te gaan en het idee was om een speciale nieuwsbrief te schrijven over IFA. Speciaal is deze nieuwsbrief wel, maar hij gaat niet over IFA. Ook dit jaar is het er niet veel soeps. Genoeg over de Duitse beurs nu. Deze nieuwsbrief is speciaal omdat hij niet gebasseerd is op één artikel maar op een gevoel waar ik al veel langer mee rondloop. Het feit dat Facebook afgelopen week Watch heeft gelanceerd in België deed me in mijn pen kruipen. Hier gaan we:

Ieder platform wil onze aandacht
Wat we ook kiezen, verliezen doen we sowieso (leestijd: 2 minuten)
Vroeger was het simpel. Wilde je op het internet naar video kijken, dan ging je in 99,99% van de gevallen naar YouTube. Klaar. Tegenwoordig ligt het net iets moeilijker. We willen online steeds meer bewegende beelden zien. Het is makkelijker dan een artikel lezen, we moeten relatief weinig inspanning doen en bewegende katten zijn gewoon leuker dan een foto van diezelfde katten.
Ook bedrijven en mediamerken hebben dat begrepen. Er wordt geschat dat tegen 2019 80 procent van al het webverkeer gebruikt zal worden voor video. Een straf cijfer, eentje dat bedrijven en sociale mediabedrijven duidelijk ook gezien hebben. Nu Facebook Watch geland is in België, hebben zowat alle noemenswaardige diensten een eigen videoplatform. Twitter heeft Periscope, Instagram heeft met IGTV een thuisbasis gebouwd voor vertical video, Google heeft al jaren YouTube en nu is daar dus ook Facebook met Watch. Bij de Vlaamse mediamerken worden er steeds meer ballonetjes opgelaten om een gezamelijk platform te bouwen tegen Netflix. Dat dat geen goed idee is, schreven we vorige week al (maar daar gaat het nu niet om).
Waar het wel om gaat, is dat bedrijven onze aandacht willen en met de lancering van allerlei verschillende diensten, ze fragmentatie in de hand werken. Net zoals bij de opkomst van commerciële televisie gaan we online steeds meer en meer moeten kiezen naar wat we kijken en vooral waar.
Momenteel vertoeven we voornamelijk nog op YouTube, al zien we ook erg veel videocontent verschijnen op bijvoorbeeld Facebook. YouTube is momenteel nog het interessantste voor creators omwille van de hele Google-machine die op de achtergrond draait. De video’s zijn makkelijk terug te vinden en er zit een verdienmodel achter, maar zoals Marques Brownlee terecht opmerkt is het maar de vraag of dat zo zal blijven. Wat als Facebook naast zijn advertentiemachine ook een manier ontwikkelt om creators te lokken zodat ze daar geld kunnen verdienen en bijgevolg YouTube achter zich laten?
De fragmentatie gaat er voor zorgen dat we, net zoals bij televisie, altijd zullen verliezen. Bepaalde erg goede content zullen we missen omdat we minder tijd spenderen op het ene platform dan op het andere. Techgiganten kunnen dan nog zo hard inzetten op ons digital wellbeing, uiteindelijk willen ze ons liefst zo lang mogelijk bij zich houden om er munt uit te slaan.
Afgelopen week op Tandem Tech:
Nissan Leaf 2 review: het nieuwe normaal (leestijd: 6 minuten)
Wat je misschien gemist hebt op de interwebs:
Bedrijven zullen je aandacht willen blijven houden op voornamelijk je smartphone. Begin al maar te scrollen.
Bedrijven zullen je aandacht willen blijven houden op voornamelijk je smartphone. Begin al maar te scrollen.
Zo, het zit er weer op. Drink die tas koffie nu maar leeg, ontbijt misschien nog snel en geniet van je week.
Tot volgende week!
Lucas.
Hoe vond je deze editie?
Lucas van Tandem Tech

Een nieuwsbrief over technologie en (sociale) media door Lucas, hoofdredacteur van tandemtech.be. Op zoek naar duiding over het laatste technologie- en (sociale) medianieuws? Dan zit je hier goed.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lucas van Tandem Tech met Revue.