Bekijk profielpagina

📖📖 Deze nieuwsbrief bevat GEEN video's 📖📖

Het is ondertussen al half augustus, maar dit jaar merkten we nog niets van komkommertijd. Handig om
Tandem Tech
📖📖 Deze nieuwsbrief bevat GEEN video's 📖📖
Door Lucas van Tandem Tech • Editie #64 • Bekijk online
Het is ondertussen al half augustus, maar dit jaar merkten we nog niets van komkommertijd. Handig om een wekelijkse nieuwsbrief te vullen, denken wij dan. Dit keer hebben we het over de problematische memo die binnen Google viraal ging, hoe clickbait onze pers verpest en het videoplatform dat Facebook gaat uitbouwen. 

Grote ophef in Mountain View deze week
Je kon er niet naast kijken deze week: James Damore plaatste op het interne netwerk van Google een memo over de fouten in de diversiteitspolitiek die het bedrijf voert. Het is wederom een bewijs dat seksisme niet beperkt is tot bedrijven als Uber, maar in heel Silicon Valley aanwezig is. Dat is waarom het zoveel aandacht verdient.
Het is de zoveelste keer dat vrouwen hun plaats in de technologie-industrie moeten verdedigen. De overtuiging dat ze gemiddeld genetisch minder aangelegd zijn om er te werken, bestaat blijkbaar nog steeds. Terwijl vroeger vrouwen pioniers waren in de computerwetenschappen en tot midden jaren negentig het aantal vrouwelijke afgestudeerden in stijgende lijn was.
Dat werknemers in de techindustrie eenzame, maar semi-goddelijke individuen zijn, die de gave bezitten om computers te laten doen wat ze willen, is het fundament waarop Damore zijn memo bouwde en is iets waar we dringend van af moeten. Coöperatie tussen werknemers en empathie met de eindgebruiker zijn minstens even belangrijk als programmeren in een gigantisch bedrijf als Google. De impact die het heeft op het dagelijkse leven van miljarden mensen onderschat je beter niet. De kenmerken die Damore associeert met vrouwen zijn meer dan welkom in de industrie, net als de inzichten die een diverse groep werknemers met zich meebrengt. Het zou kunnen helpen om problemen als fake news, radicalisatie en intimidatie op sociale media in te perken.
Was het fout om hem meteen te ontslaan? Had het niet beter geweest om het debat aan te gaan? Leuk om daarover te fantaseren, maar als CEO van Google zou ik nooit het risico hebben genomen. Je wilt vrouwen blijven aantrekken, dan ga je niet blijvende reputatieschade riskeren om één of andere seksist te plezieren met een wederwoord. Zijn argumenten bestaan vooral uit weinig wetenschappelijke aannames, die niet eens relevant zijn voor topbedrijven die al enorm streng selecteren in hun werknemers. En waarom moeten vrouwen zich steeds verdedigen voor hun aanwezigheid in de techindustrie? Moeten mannen dat? Nee, laten we gewoon voor eens en altijd aanvaarden dat ze deel uitmaken van tech. 
Meer over de Google-memo:
Hoeveel doden moeten er nog vallen...
... vooraleer mediamerken iets aan hun gedrag gaan doen? (leestijd: 4 minuten)
Facebook zet nog harder in op online video's...
... en het gaat er voor zorgen dat we met een andere bril kijken (leestijd: 4 minuten)
Dat was het weer voor deze week. Geniet nog van het verlengd weekend, deel de nieuwsbrief en laat ons vooral weten wat je ervan vond via de duimpjes hieronder. Tot volgende week!
Hoe vond je deze editie?
Lucas van Tandem Tech

Een nieuwsbrief over technologie en (sociale) media door Lucas, hoofdredacteur van tandemtech.be. Op zoek naar duiding over het laatste technologie- en (sociale) medianieuws? Dan zit je hier goed.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lucas van Tandem Tech met Revue.