Bekijk profielpagina

De toekomst zit niet in een plooibaar scherm

Tandem Tech
De toekomst zit niet in een plooibaar scherm
Door Lucas van Tandem Tech • Editie #171 • Bekijk online

Moeten we wel zo blij zijn om plooibare smartphones?
Hoera ende hoezee! Motorola kondigde hun eigen versie van een plooibare smartphone aan. De razr, een heruitgave van de iconische fliphone, werd na maanden van geruchten officieel voorgesteld. Het toestel krijgt het iconische design van weleer, een 21:9 scherm van 6.2 inch aan de binnenkant en een 2.7 inch scherm aan de buitenkant.
Mijn tijdlijn bestond uit hoera-kreten. Meestal omwille van het nostalgische gevoel dat de razr oproept, maar evengoed omwille van de strategie die Motorola achterna gaat. Waar Huawei en Samsung kiezen voor een toestel dat horizontaal plooit, kiest Motorola voor de verticale weg. Huawei en Samsung ontwikkelden smartphones die (kleine) tablets worden. Motorola daarentegen kiest voor een smartphone die een, gho ja, kleinere smartphone wordt. Op dit punt lijkt de strategie van Motorola me de beste. De technologie voor plooibare schermen staat naar mijn gevoel nog niet volledig op punt. Om meteen voor gigantische schermen te gaan, lijkt me dan ook een risico. Dat de Samsung Galaxy Fold en de Huawei Mate X zoveel problemen hebben, is daar een gevolg van. 
Toch ben ik niet overtuigd van het concept ‘plooibare smartphones’. Versta me niet verkeerd, het zijn spannende tijden. Het is al lang geleden dat ik oprecht enthousiast werd van een smartphone. De blokken van glas die we elke dag in onze broekzak meenemen, lijken allemaal zo op elkaar dat een ander design terecht enthousiasme opwekt. Toch is een plooibare smartphone niet de designverandering die het op lange termijn zal halen.
Een plooibaar scherm wil ook zeggen dat het scherm constant onder meer druk komt te staan. Door de beweging die je elke keer maakt wanneer je de smartphone opent of sluit, zal het scherm buigen. Smartphoneschermen zijn al zo fragiel, en het is nog maar de vraag hoe duurzaam de komende generaties schermen zullen zijn. Wil dat zeggen dat ik geen verandering wil qua smartphonedesign? Zeker wel. Net daarom was ik zo aangenaam verrast toen Microsoft de Surface Duo aankondigde. De toekomst zit in twee schermen, niet in één plooibaar.
Afgelopen week op Tandem Tech:
Apple Watch Series 5 review: mee met zijn tijd (leestijd: 6 minuten)
Extra leesvoer voor je:
Hoe vond je deze editie?
Lucas van Tandem Tech

Een nieuwsbrief over technologie en (sociale) media door Lucas, hoofdredacteur van tandemtech.be. Op zoek naar duiding over het laatste technologie- en (sociale) medianieuws? Dan zit je hier goed.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lucas van Tandem Tech met Revue.