Bekijk profielpagina

8Chan is niet de oorzaak maar een gevolg

Tandem Tech
8Chan is niet de oorzaak maar een gevolg
Door Lucas van Tandem Tech • Editie #159 • Bekijk online

How do you shut down a website?
How do you shut down a website?
Vorig weekend werd de VS wederom opgeschrikt door twee schietpartijen waarvan één bestempeld wordt als een daad van binnenlands terrorisme. De schutter die in El Paso mensen doodde in een filiaal van Wall Mart, postte enkele uren voor zijn daad een manifest op het beruchte 8Chan. Het forum waar mensen anonieme berichten kunnen posten, ligt al langer onder vuur. De terrorist van de aanslag in Christchurch deelde vlak voor zijn verschrikkelijke daad ook een manifest op het forum waarin hij zijn actie aankondigde en de link postte naar de livestream van de schietpartij. Na de twee schietpartijen van afgelopen weekend laaide het debat rond de wapenwetgeving in de VS weer op en werd er opgeroepen om 8Chan offline te halen. Volgens tegenstanders is het een broeihaard van racisme en white supramacy. Die beschuldiging is natuurlijk niet onterecht. 
Na heel wat druk op onder andere CloudFlare, de dienst die 8Chan beschermde tegen Ddos-aanvallen, trokken heel wat partners hun handen af van 8Chan. Het anonieme forum ging mede hierdoor offline. The Verge legt in bovenstaande video goed uit waarom het niet zo simpel is om een website volledig offline te halen zonder dat de eigenaars het zelf doen. Er zijn namelijk heel wat partijen die ervoor zorgen dat een website draaiende blijft. Hoewel het offline halen van 8Chan een goede zaak is, is het probleem hier niet mee opgelost. 8Chan is namelijk niet de oorzaak van racisme en white supremacy, wel één van de eindbestemmingen voor degenen die geloven dat het ‘blanke ras superieur is’.
De radicalisering van deze individuen begint namelijk al veel vroeger. Voor ze op 8Chan terechtkomen, moet er ergens een zaadje geplant worden van deze ideologie. En dat gebeurt op een plek die we allemaal al dagelijks gebruiken: sociale media. Facebook, YouTube, Twitter en anderen hebben allemaal een 'huisreglement’ waarin staat dat racisme en haat niet thuishoren op hun platformen. Toch hebben ze jarenlang een oog dichtgeknepen om hun platformen te doen groeien. Het gevolg is dat YouTube vol staat met complottheorieën, Twitter regelmatig opkuisacties moet houden om trolls te weren en Facebook advertenties de wereld in laat sturen die bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet.
Het zijn de platformen die we elke dag gebruiken die mee zorgen voor de radicalisering van mensen die vatbaar zijn voor een extreme ideologie. Het drijft hen naar de donkere plekken van het internet zoals 8Chan waar die ideologieën gevierd worden. Waar mensen elkaar aanmoedigen om verschrikkelijke daden te stellen zoals die in El Paso. Dat er stemmen opgaan om meer controle uit te voeren op fora zoals 8Chan is goed en in deze tijd broodnodig, maar laten we vooral niet vergeten dat degenen die daar ronddwalen al lang verloren zijn. De radicalisering begint al veel vroeger, vaak bij 'onschuldige’ memes op onder andere Facebook.
Afgelopen week op Tandem Tech:
Samsung Galaxy Note 10(+) hands-on: handje vol (leestijd: 6 minuten)
Dit al gelezen?
Ik vond deze GIF voor International Cat Day en ik dacht: ik deel het even
Ik vond deze GIF voor International Cat Day en ik dacht: ik deel het even
Hoe vond je deze editie?
Lucas van Tandem Tech

Een nieuwsbrief over technologie en (sociale) media door Lucas, hoofdredacteur van tandemtech.be. Op zoek naar duiding over het laatste technologie- en (sociale) medianieuws? Dan zit je hier goed.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lucas van Tandem Tech met Revue.